בית הספר לדיאלוג מוזיקלי

בית הספר לדיאלוג מוזיקלי ע"ש אברהם עומר ז"ל

בית הספר לדיאלוג מוזיקלי הוקם במטרה להכשיר מנחים לקבוצות דיאלוג מוזיקלי. בית הספר הינו ייחודי ופורץ דרך בכך שהוא מכשיר את המנחים להשתמש בכוחה של המוזיקה ובכלים מעולם הטיפול במוזיקה בקבוצות הדברות בין מגוון אוכלוסיות המצויות בקונפליקט.

מוזיקה יכולה לתרום להשגת מגוון מטרות: ראשית, באמצעותה ניתן לפתח יכולות תקשורת ובהם רגישות והקשבה פעילה לזולת. שנית, בעזרתה, ניתן לעודד היכרות מעמיקה עם ה"אחר" והשונה ולקדם כבוד לזולת. שלישית, השימוש במוזיקה יכול לתרום ליצירת מרחב בטוח ולהפחתת התנגדויות במצבי קונפליקט. היא מספקת גם חוויה רגשית עמוקה התורמת לבניית דיאלוג, גשר וחיבור בין קבוצות המצויות בקונפליקט. יתר על כן, מימוש מטרות הדיאלוג המוזיקלי מייצר אווירה חיובית ושכנות טובה בין קבוצות, ומונע מצבי אלימות וכך נוצרת התשתית לחיים בשלום עם האחר.

בשלב זה תכנית ההכשרה מיועדת למטפלים מנוסים במוזיקה, אך אנשי מקצוע אחרים יכולים, אף הם, להשתלב בהנחיה משותפת עם מטפל/ת במוזיקה. תכנית הלימודים מורכבת מהקניית ידע תיאורטי, כלים ומיומנויות ומהתנסות בחוויה של השתתפות בקבוצת דיאלוג מוזיקלי. בנוסף התכנית כוללת עבודה מעשית, במהלכה כל אחד מהמשתתפים יוזם ומנחה קבוצת דיאלוג מוזיקלי, בליווי הדרכה של מורי התכנית. בית הספר גם מקיים קורסי הדרכה לבוגרי התכנית.

בית הספר מעודד גם פעילות מחקרית במטרה להבין את ההשפעה של הדיאלוג המוזיקלי וכן להתחקות אחר התהליכים המתרחשים בו, להבין מתי הדיאלוג מצליח יותר ומתי פחות, ומהן יתרונותיה הייחודיות של המוזיקה בדיאלוג בין קבוצות המצויות  בקונפליקט.

אברהם עומר (1908-1996) עלה ארצה מפולין כנער ולקח חלק ביישוב הארץ ובנייתה תוך שהוא מפגין כשרון מוזיקלי יוצא דופן. במהרה הוא הפך לאחד מחלוצי המוזיקה העברית וקידם את התרבות והחינוך המוזיקליים בישראל. הוא היה מורה, מחנך ומפקח, ייסד את הספרייה המוזיקלית בהיכל התרבות, חיבר חוברות ללימוד נגינה בחלילית וערך שירונים רבים. לאחר פטירתו, תרמה משפחתו את ספרייתו ובה עושר פריטים מתחום המוזיקה הקלאסית והזמר העברי לספריית המחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן. חוקרים, מרצים, סטודנטים וחובבי מוזיקה ממשיכים ליהנות מאוספים אלו עד עצם היום הזה.

כנס השקת בית הספר

קישור לכנס השקה לבית הספר שהתקיים ב-13.01.2020