השפעת המוזיקה על הנפש, על הגוף ועל הקהילה

"בלי מוזיקה, החיים היו טעות", פרידריך ניטשה

השפעת המוזיקה על הנפש

השפעת המוזיקה על הנפש היא עצומה. למוסיקה יש את הכוח לעורר רגשות וזיכרונות ולרפא את הנפש ואפילו לתת מענה במצבי חירום ומשבר. המוזיקה יכולה להעלות אל פני השטח רגשות לא מודעים, להקל על סימפטומים של דיכאון, חרדה ואלצהיימר ולעזור לשקף ולעבד רגשות מורכבים. בין אם מדובר בצליל הכינור העמוק או בקצב המרומם של התופים, מוזיקה ונפש שלובים אחד בשני. מנגינה עצובה עשויה לספק נחמה בזמנים של צער ואבל, בעוד מנגינה שמחה יכולה לעורר אושר ושמחה.

השפעת המוזיקה על הנפש אינה עניין מיסטי, יש מחקרים התומכים בקשר ההדוק שבין מוזיקה ונפש. ממצאים מראים כי האזנה למוזיקה מעוררת כימיקלים במוח המעוררים רגשות חיוביים ומפחיתים מתח. יש ראיות לכך שמוזיקה מפעילה אזורים שונים במוח האדם, ובכללם אזורים הקשורים להנאה, תגמול וויסות רגשי. האזנה למוזיקה קיצבית למשל משחררת דופמין, נוירוטרנסמיטור הקשור למוטיבציה ולתחושת אושר. האזנה למוזיקה מרגיעה מפעילה את מערכת העצבים הפאראסימפתטית ותורמת להרפיה ולהפגת לחצים ומתחים.

השפעת המוזיקה על הבריאות

השפעת המוזיקה על הבריאות גדולה אף היא, ומתרחבת מעבר לנפש - אל הגוף הפיזי. כך למשל, מחקרים הראו שמוזיקה יכולה להשפיע על תפקודים פיזיולוגיים כגון: דופק, לחץ דם ונשימה. טמפו איטי מרפה ומאט את קצב פעימות הלב בעוד שקצב מהיר ממריץ את קצב הלב. גם המערכת החיסונית שלנו מושפעת ממוזיקה. מחקרים מצאו כי מוזיקה מחזקת את המערכת החיסונית, יכולה לשפר את איכות השינה ולתרום לשחרור אנדורפינים – משככי הכאב הטבעיים של הגוף. עוד נמצא כי גירוי שמיעתי קצבי משפר קואורדינציה מוטורית ומסייע בשיקום הפרעות תנועה וליקויים נוירולוגים.

הקשר שבין מוזיקה ונפש מעניין אותך? במחלקה ללימודי מוזיקה בבר-אילן לומדים על השפעת המוזיקה על הנפש בפרט ועל השפעת המוזיקה על הבריאות בכלל. למידע צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.

השפעת המוזיקה על החברה והקהילה

לצד השפעת המוזיקה על נפש האדם והשפעת המוזיקה על הבריאות, בכוחה של מוזיקה לחולל גם שינויים חברתיים מהותיים נרחבים. ניתן באמצעותה להעלות אג'נדות וסוגיות חשובות לסדר היום הציבורי, להתבטא בצורה עוצמתית, לבסס תחושת שייכות ואף לגשר בין קהילות ובין אנשים. מוזיקאים קהילתיים ברחבי העולם מיישמים יכולות אלה באמצעות כלים שונים, כגון: ג'אם סשנים קהילתיים, מעגלי תיפוף, ניהול מקהלות קהילתיות ומגוון של פרויקטים קהילתיים.

מוזיקה אפוא, בהיותה שפה, יכולה בשימוש נכון לטפח שייכות ותחושת קהילתיות, ולאחד בין דורות ובין תרבויות.

לימודי מוזיקאי בקהילה – לחולל שינוי חברתי באמצעות מוזיקה

אם ברצונכם ללמוד על השפעת המוזיקה על הנפש ועל השפעת המוזיקה על הבריאות ולמנף השפעות אלו כדי לחולל שינויים משמעותיים בחברה ובקהילה, אז כדאי לדעת שהמחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן מציעה תואר ראשון ייחודי מסוגו בארץ - מוזיקאי בקהילה. מסלול זה משלב בין למידת המוזיקה לבין יישומה בחברה ובקהילה. המסלול מניח את התשתית לחולל שינוי חברתי ממשי, תוך קידום אג'נדות חברתיות והעצמת קבוצות מוחלשות.

לצד לימוד יסודות המוזיקה הכוללים קורסים בהרמוניה ובפיתוח שמיעה, בהיסטוריה של המוזיקה ובאתנומוזיקולוגיה, נגינה בהרכבים ובשירה,  לומדים גם קורסים הקשורים לקהילה, לקהילה ולמוזיקה ולהפעלת פרויקטים מוזיקליים-קהילתיים. במסגרת התואר רוכשים הסטודנטים ידע וכלים המאפשרים לסייע לקהילות בעיתות משבר, לחזק תחושת שייכות, לגבש ולחבר שסעים חברתיים ולהתגבר על פערים. התוכנית משלבת לימודים מעשיים, סדנאות חווייתיות, סיורים, מפגשים עם מוזיקאים, והסגל המקצועי מונה מרצים, מוזיקאים וחוקרים בעלי שם ומן המובילים בארץ - כולם רתומים להצלחת הסטודנטים.

מסלול זה מהווה מקפצה מצוינת ללימודי התואר השני בתרפיה במוזיקה. ראשית, הסטודנטים רוכשים ניסיון בעבודה מוזיקלית עם אוכלוסיות שונות, והדבר מהווה התנסות חשובה לקראת לימודי טיפול במוזיקה. שנית, המסלול כולל את כל קורסי ההשלמה בפסיכולוגיה הנדרשים כתנאי הסף לרישום לתואר שני בתרפיה במוזיקה.

הקשר שבין מוזיקה ונפש מעניין אותך? במחלקה ללימודי מוזיקה בבר-אילן לומדים על השפעת המוזיקה על הנפש בפרט ועל השפעת המוזיקה על הבריאות בכלל. למידע צרו קשר ונחזור אליכם בהקדם.