כוחה של מוזיקה
"מוזיקה מבטאת את אשר לא יכול להיאמר במילים ואינו יכול להיות מושתק", ויקטור הוגו
בכוחה של מוזיקה לגעת ברוח האדם, לעורר רגשות וזיכרונות ולחבר בין אנשים וקהילות בדרכים שמילים רגילות פשוט לא יכולות. מתרבויות עתיקות ועד לחברות מודרניות, מוזיקה היא חלק בלתי נפרד מהחוויה האנושית - היא מעצבת אותה ומתעצבת על ידה ומספקת שפה אוניברסלית לחיבור, לביטוי, לגילוי ולריפוי.
בכוחה של המוזיקה להיטיב עם יחידים, אוכלוסיות וקהילות
בכוחה של מוזיקה לרפא ולהקל על בעיות נפשיות ופיזיולוגיות. האזנה למוזיקה גורמת לשחרור דופמין, שהוא נוירוטרנסמיטור הקשור להנאה. מוזיקה יכולה לשפר מצב רוח, לרומם אנשים החשים עצב או דיכאון ולהקל על חרדות ומתחים. בדיוק מסיבה זו פותח ענף שלם בפסיכולוגיה המתמקד בטיפול באמצעות מוזיקה. מוזיקה משפיעה גם על הבריאות הגופנית. בכוחה של מוזיקה להרגיע, להוריד את לחץ הדם, את קצב הלב. מחקרים הראו כי מוזיקה אף יכולה לשפר את איכות השינה ולתרום לאיתנותה של המערכת החיסונית. מוזיקאים קהילתיים ממנפים את יכולת הריפוי של המוזיקה כדי למשל לתמוך במתמודדי נפש ועוד.
בכוחה של מוזיקה לסייע לאוכלוסיות מיוחדות. מוזיקה קצבית משפרת קואורדינציה ומיומנויות מוטוריות, לכן היא נמצאת בשימוש נרחב במתקני בריאות, והיא עשוייה לעזור בשיפור מצבם בעלי מוגבלויות. בכוחה של מוזיקה גם לשפר יכולות קוגניטיביות ולסייע לאוכלוסיית בני הגיל השלישי. מחקרים מראים כי מוזיקה משפרת את הזיכרון ואת המיקוד והתפקוד הקוגניטיבי ומשקמת את היכולות הנוירופלסטיות של מערכת העצבים במוח, קרי: את היכולת ליצור קשרים עצביים חדשים (או אם תרצו - 'קשרים קצביים').
כיוון שמוזיקה היא שפה שלא זקוקה למילים, מוזיקאים קהילתיים, רותמים את כוחה של המוזיקה גם לסייע לאוכלוסיות שונות כגון נערים ונערות בסיכון ולסיוע לבני נוער וילדים במצוקה, אם דרך הקמת להקות ומקהלות אם כחלק מהחינוך הבלתי פורמלי, ואם דרך שיעורי מוזיקה ופיתוח מיזמים מוזיקליים במסגרת הקהילה.
בכוחה של מוזיקה לעזור לקהילות. למוזיקה יש תפקיד מרכזי גם בעיצוב הזהות החברתית, המורשת התרבותית והזיכרון הקולקטיבי. מוזיקה משמשת כאמצעי תקשורת, כלי לסוציאליזציה ואמצעי לביטוי תרבותי המשקף ערכים, אמונות ושאיפות של קהילות. בכוחה של מוזיקה לאחד אנשים המגיעים מרקעים שונים, לגשר על פערים חברתיים ולטפח תחושת שייכות וסולידריות. מוזיקה יכולה לתת קול לקבוצות מוחלשות ולעורר פעולה קולקטיבית נגד אי צדק ודיכוי. מוזיקאים קהילתיים משתמשים בכוחה של המוזיקה לסייע לקהילות דרך ג'ם סשנים, הקמה וניהול של מקהלות, מעגלי תיפוף ויזום של מגוון פרויקטים מוזיקליים קהילתיים בשכונות.
בואו לרתום את כוחה של המוזיקה לטובת היחיד והקהילה – על קורסים בתחום ולהרשמה לתואר ראשון ושני במוזיקה צרו קשר עם המחלקה למוזיקה באוניברסיטת בר-אילן ונחזור אליכם בהקדם.